Sunday, July 21

Despre Maramures, Partea 2: Duminica la slujba

Daca vei intreba in Maramures intr-o zona turistica unde poti merge la slujba duminica vei fi imediat directionat catre frumoasa manastire Barsana, un deosebit ansamblu de constructii de lemn, acolo unde printre locanicii deloc sfiosi se infiripa zeci de turisti dornici sa isi petreaca dimineata. 
Dar daca reusesti sa treci de barierele indrumarilor comerciale, de la localnicii zonelor mai putin tursitice vei afla ca o slujba frumoasa se va intampla tot la manastirea Barsana. Dar aceasta este numita Barsana Veche, nu Barsana Noua, cea despre care va povesteam la inceput.

Alegerea este grea dar echilibrul poate fi jumatate de slujba la prima jumatate la a doua, acolo unde singurii turisti am fost doar noi doi si unde pot spune ca m-am simtit minunat si asta pentru ca slujba este una ..pentru locanici, pentru sufletul lor credincios si nu doreste sa faca spectacol. Ceva deosebit ce sa mai!

De aceea incursiunile in Maramures poate ca nu trebuiesc mereu planificate cap-coada ci lasata o perioada in care te poti hotara spontan sa explorezi parti/regiuni nu tocmai turistice, iar dupa cateva zile petrecute in locurile aflate din curiozitate poti considera ca descoperi Maramuresul pur asa cum numai locanicii din sate in care nici asfaltul nu ajunge il pot povesti.

Vom continua povestea frumoaselor explorari si in urmatoarele articole, dar pana atunci, slujba duminicala.

Barsana (cea noua)

1.

1 (1)

2.

1 (2)

3.

1 (3)

4.

1 (4)

5.

1 (5)

6.

1 (6)

7.

1 (7)

8.

1 (8)

Barsana (cea veche)

9.

1 (9)

10.

1 (10)

11.

1 (11)

12.

1 (12)

13.

1 (13)

14.

1 (14)

No comments:

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog