Tuesday, June 21

Summer time

1 comment:
Mi se aseaza pe cearceaf dimineata palma verii nehotarate; traiesc o senzatie de placere dar si liniste cand mirosul de tei clateste incaperea viselor narand inceputul unei noi zi din viata mea. As vrea sa atipesc la loc dar aroma de tei ma scoate din calmitate incet incet.
Stelele ramase sub perna ma anunta ca m-am trezit in prima zi de vacanta.

Multi km vor fi de facut asa ca sa inceapa distractiaa !


Iar pana la noi articole din calatorii ne vedem pe FB pentru update-uri!
Pana atunci putem trece in revista categoriile principale ale blogului:

Calatorii
Jumpology
Peisaje
Portrete
Incursiuni

Sunday, June 19

Prin vaile Ciucasului cu bicicletele

8 comments:
Povestea unui weekend racoros dar frumos in Ciucas in mirosul florilor de munte adiate de falsa amenintare a unei posibile ploi de vara la amiaza.

1.

_IGP5357

2.

_IGP5400

3.

_IGP5404

4.

_IGP5581

5.

_IGP5423

6.

_IGP5512

7.

_IGP5389

Mai multe fotografii AICI

Friday, June 17

Rulada post 700 km

No comments:
Si pentru ca tot ne-am intors cu aere fagarasene dupa cateva zile de colindat, pofta intensa de bucate ardelenesti a atins cota maxima.
Asadar carnatul (recomandat de casa) afumat s-a strecurat in rulada de vita facuta cat sa ii ramana in interior o fasie de culoare vie, tanara. Am stropit-o separat cu licori si am infiripat un fel ardelenesc in tacerea patrunjelului inhibat printre straturile de acum din ce in ce mai suculente. Si a avut efect maxim la sfarsit cand rulada s-a aromat din interior spre exterior sau invers sau cine o mai sti dupa prima gura care a invins pe care :)

1.

_IGP5247

2.

_IGP5257

3.

Cu sos de bere ..

_IGP5253

4.

... sau de vin

_IGP5250

Thursday, June 16

Duminica, Cetatea Fagaras

No comments:
Ideea matinala a drumului de retur de la Paltinis pe Transfagaran s-a naruit rapid cand cu regret la Balea Cascada am gasit soseaua inchisa din cauza unor caderi masive de bolovani in etajul alpin. Dupa o plimbare in zona ne-am intors in drumul de Fagaras pentru a-l continua spre Brasov si Bucuresti. Iar daca tot plecasem foarte devreme din Sibiu, o vizita in Cetatea Fagaras era binevenita.

Ziua in care am implinit doi ani de permis de conducere m-a suprins intr-un loc deosebit si a fost una frumoasa dupa cum veti vedea si in fotografii, proportionala cu bucuria pe care am avut-o atunci cand am fost admis.

Cetatea este asezata la jumatatea drumului dintre Sibiu si Brasov de aceea ea detinea o pozitie strategica in sudul Transilvaniei.
Cel mai mare domeniu feudal pe care e construita dateaza din secolul XIV-lea si se afla pe locul unei fortificatii vechi din lemn si pamant. Prima mentiune documentara a cetatii este din 1456m cand incinta avea un plan patrulater neregulat in colturile caruia se aflau turnuri poligonale. Ulterior ele au fost numite Turnul Rosu, Rotund, Thomori si Bathori.

Stefan Mailat transforma cetatea intr-un castel seniorial fortificat intre 1528 si 1541 inconjurat de sant inundabil. Gabriel Bethen si Gheorghe Racoczi au continuat lucrarile pana in 1648 cand ansamblul primeste expresia stilistica a Renasterii transilvanene prin construirea de bolti semicilindrice cu penetratii si deschideri prevazute cu ancadramente de piatra profilata decorate cu blazoane.
Exteriorul reprezentat de zidul bastionar a suferit schimbari constante datorita evolutiei artileriei. In secolul XVII cetatea devine resedinta principelui Transilvaniei Mihail II Apaffi, iar dupa 1688 este folosita de austrieci in scop exclusiv militar, perioada in care constructia s-a degradat progresiv.

Intre anii 1948 si 1960 cetatea a fost transformata de regimul comunist in inchisoare politica, iar dupa 1964 a fost restaurata si amenajata partial ca muzeu.
Arhitectura istorică a orașului trimite cu gândul la meșteșugarii care s-au așezat în Târgul Făgărașului.

Acesta aduna toate satele din zonă pentru vânzarea produselor agricole și ale micilor meșteșugari. Stilul arhitectural este puternic influențat de cel al coloniștilor saxoni, îmbinat începând cu sec. al XVIII-lea cu barocul austriac.
1.

_IGP5220

2.

_IGP5224

3.

_IGP5214

4.

_IGP5215

5.

_IGP5227

6.

_IGP5228

7.

_IGP5231

8.

_IGP5234

9.

_IGP5236

10.

_IGP5237

11.

_IGP5238

12.

_IGP5217

Tuesday, June 14

Darul Cibinului

5 comments:
Nu s-au schimbat multe la Paltinis, ci doar natura pe care o gasesc mereu altfel precum o tanara imbujorata imbracata de fiece data in straie traditionale noi. Intri pe poarta casei din ce in ce mai deteriorate din care iese acelasi miros de mancare la ceaun si pasesti atent pe grinzile subrede.

1.

_IGP5141-2

Paltinisul a facut fata cum a putut schimbarilor "majore" aduse celor doua hoteluri cu traditie si si-a dus crucea mai departe uneori doar cu renumele castigat in anii de glorie, alteori prin colturile de natura deosebite care inca mai atrag turisti.

2.

_IGP5129-2

M-am bucurat sa intalnesc pe Drumul Studentilor ce coboara sinuos spre Cheile Cibinului pe langa florile ce au colorat un drum batran ci si oameni de varste diferite cu bucuria unei zile castigate in natura pe chipuri, nota a categoriei ce frecventeaza Paltinisul. Desigur, responsabilii cu turismul statiunii inca nu au plecat de la un posibil target ci au aplicat principiul amortizarii investitiilor eventual pe plus inca din primul an.

3.

_IGP5124-2

Dupa nocturna ploaie torentiala Cibinul ne-a dezvaluit ce avea mai de pret in anotimpul capricios :)

La Paltinis, acolo de unde dintre toate locurile in care m-am plimbat in copilarie mi-a placut cel mai mult. Acolo unde acum doi ani dupa un weekend fatidic la Sibiu mi-am regasit resursele in amintirile copilariei mele si am redevenit pozitiv. Cred ca sunt dependent de locurile care ma leaga de anumite perioade din viata mea, cu precadere anii in care mergeam in concedile alor mei.

4.

_IGP5113


Acum am revenit in locul in care te-am chemat toamna sa ma inspiri dupa ce in furtuna ai uitat de noi. La poalele muntilor in care urca un telescaun si numai scartaitul lui se auzea intre brazii Paltinisului, acolo unde oamenii isi readuc aminte cat de firavi sunt si ca sunt lucruri mai importante de detinut decat adevaruri absolute. Cat de frumoasa esti natura si cum ne atragi, ne chemi si ne creezi o frumoasa dependenta doar prin splendoare si naturalete.

5.

_IGP5099-2

6.

_IGP5100-2

7.

_IGP5206-2

8.

_IGP5152-2

9.

_IGP5160-2

Imi trec palmele printre firele de iarba presarate cu flori si redevin impacat cu mine, stiu ca nu am uitat ce este important, stiu ca iubesc natura si ca sunt liber in continuare. Altfel nu as mai fi facut alegeri :)

10.

WM_IGP5342 (968 x 648)

Monday, June 13

Vremi

No comments:
Cu muzica ! :)Cand se anunta anunta furtuni si descarcari electrice in fapt se poate intampla ..opusul

WM_IGP5307-2_compressed

Sunday, June 12

La poarta norilor neastamparati

No comments:
Desi nu am avut la indemana decat telefonul am reusit sa suprind momente petrecute pe doua roti pe cararea dintre furtuni. Da, la Comana practic asta s-a intamplat, locurile in care am fost azi s-au situtat intr-un culoar relativ ferit de descarcari electrice si precipitatii.

ctrl + click pe fotografii


O plimbare inedita, mai ales inainte si dupa furtuna atunci cand norii devin spectaculosi :)

ctrl + click pe fotografii


About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog