Tuesday, July 26

Lucerna, orasul florilor

Se zice ca fericirea omului tine cat corola unei flori iar locuitorii din Lucerna cea plina de flori par fericiti mereu. Atitudinea pe care reusesc sa si-o mentina vis-a-vis de activitatiile zilnice se reflecta in expresiile lor, in modul in care se circula in trafic pana la modul in care isi ancoreaza barcile cu care circula zilnic sau doar ocazional.
Podul Chapel numit si Podul de flori este atractia principala a orasului urmata de zona pietonala relativ mica ce reprezinta centrul istoric.
Turistii pot alege vizita orasului sau/si plimbari cu vaporul cu aburi pe lacul Lucerna sau excursii cu trenul pe varfurile prealpine ce inconjoara infloratul oras.

Traversand Elvetia de la Nord la Sud constat cu bucurie cat de bine isi fac temele locuitorii ei in raport cu alte tari vestice si ce usor au implementat concepte de tip Eco. Ce admir cel mai mult la elvetieni este ca se implica activ in protejarea naturii si controlul poluarii ori prin amplasarea de bariere naturale in jurul oraselor si autostrazilor ori prin impunerea de limite a emisiilor prin limitarea vitezelor pe autostrazi la 120 km/h si pe drumurile nationale la 80 km/h.

Nu e de mirare ca in aproape toate orasele mari am gasit curat, rareori am observat ceva lasat la intamplare, neordonat mai ales ca ei reusesc sa determine pana si turistii sa se conformeze unor principii ecologice de altfel simple.
Este aproape imposibil sa nu compari cu exemplele existente (eventual romanesti) si anume voi lua un simplu exemplu intalnit la noi.
Recent pe usa baii unui hotel romanesc citesc amuzat o rugaminte a conducerii si anume in numele economiei si protejarii mediului suntem rugati ca prosoapele pe care le dorim schimbate sa le aruncam pe jos iar cele pe care le vom folosi in continuare sa le lasam atarnate in cuier si iata cum noi putem contribui la o planeta mai curata cu un consum de energie redus dimensionat perfect la necesitati economisand detergent, apa, drumuri in plus ale personalului samd.

Daca nu ne lasam acaparati de trendul conceptelor eco in spatele carora se ascunde o ipocrizie tipica vom constata ca facem doar economie hotelului. Daca eu las prosopul atarnat in cuier nu inseamna nimic altceva decat sporirea profitului unui patron ce a copiat doar ce i-a convenit din conceptele "eco" secolului 21.
Nu trebuie sa ne miram ulterior de ce nu ne-au fost schimbate prosoapele tot concediul cand noi cei care mergem la hotel de cateva ori pe an suntem obisnuiti din fire sa agatam la loc prosoapele dupa folosire.

In Elvetia nu am intalnit pana acum la nici un hotel asa ceva; te poti conforma unor reguli de mediu, iar rezultatele se observa cu ochiul liber atat in ordinea generala cat si in curatenia fireasca a locurilor si nimeni nu te invita printr-o nota sa dormi in bivuac de dragul salvarii planetei.

Toate se intampla firesc si e placut sa vezi ca fiecare canton al tarii se intrece in exemple pozitive obtinute prin reflexe conditionate in primul rand de bun simt.

1.

_IGP6637

2.

_IGP6601

3.

_IGP6535

4.

_IGP6557

5.

_IGP6527

6.

_IGP6583

7.

_IGP6533

8.

_IGP6594

9.

_IGP6564

10.

_IGP6582

11.

_IGP6620

12.

_IGP6609

13.

_IGP6641

14.

_IGP6660

15.

_IGP6653

16.

_IGP6665

17.

_IGP6621

Mai multe fotografii AICI

No comments:

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog