Thursday, June 16

Duminica, Cetatea Fagaras

Ideea matinala a drumului de retur de la Paltinis pe Transfagaran s-a naruit rapid cand cu regret la Balea Cascada am gasit soseaua inchisa din cauza unor caderi masive de bolovani in etajul alpin. Dupa o plimbare in zona ne-am intors in drumul de Fagaras pentru a-l continua spre Brasov si Bucuresti. Iar daca tot plecasem foarte devreme din Sibiu, o vizita in Cetatea Fagaras era binevenita.

Ziua in care am implinit doi ani de permis de conducere m-a suprins intr-un loc deosebit si a fost una frumoasa dupa cum veti vedea si in fotografii, proportionala cu bucuria pe care am avut-o atunci cand am fost admis.

Cetatea este asezata la jumatatea drumului dintre Sibiu si Brasov de aceea ea detinea o pozitie strategica in sudul Transilvaniei.
Cel mai mare domeniu feudal pe care e construita dateaza din secolul XIV-lea si se afla pe locul unei fortificatii vechi din lemn si pamant. Prima mentiune documentara a cetatii este din 1456m cand incinta avea un plan patrulater neregulat in colturile caruia se aflau turnuri poligonale. Ulterior ele au fost numite Turnul Rosu, Rotund, Thomori si Bathori.

Stefan Mailat transforma cetatea intr-un castel seniorial fortificat intre 1528 si 1541 inconjurat de sant inundabil. Gabriel Bethen si Gheorghe Racoczi au continuat lucrarile pana in 1648 cand ansamblul primeste expresia stilistica a Renasterii transilvanene prin construirea de bolti semicilindrice cu penetratii si deschideri prevazute cu ancadramente de piatra profilata decorate cu blazoane.
Exteriorul reprezentat de zidul bastionar a suferit schimbari constante datorita evolutiei artileriei. In secolul XVII cetatea devine resedinta principelui Transilvaniei Mihail II Apaffi, iar dupa 1688 este folosita de austrieci in scop exclusiv militar, perioada in care constructia s-a degradat progresiv.

Intre anii 1948 si 1960 cetatea a fost transformata de regimul comunist in inchisoare politica, iar dupa 1964 a fost restaurata si amenajata partial ca muzeu.
Arhitectura istorică a orașului trimite cu gândul la meșteșugarii care s-au așezat în Târgul Făgărașului.

Acesta aduna toate satele din zonă pentru vânzarea produselor agricole și ale micilor meșteșugari. Stilul arhitectural este puternic influențat de cel al coloniștilor saxoni, îmbinat începând cu sec. al XVIII-lea cu barocul austriac.
1.

_IGP5220

2.

_IGP5224

3.

_IGP5214

4.

_IGP5215

5.

_IGP5227

6.

_IGP5228

7.

_IGP5231

8.

_IGP5234

9.

_IGP5236

10.

_IGP5237

11.

_IGP5238

12.

_IGP5217

No comments:

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog