Tuesday, September 28

Autumn update

1 comment:
It's time for autumn and it's lovely colours. When you mix them with Issa's lovely smile you get the definition of a warm portrait.

1.

_IGP0066 (968 x 648)

2.

_IGP0100 (968 x 648)

Model: Issabela Cella Raesche

Saturday, September 25

Miros de toamna cu busuioc

5 comments:
Pui, cartofi, rosii taiate marunt, vin alb sec si busuioc care sa atinga plapand papilele incordate de saramura castraveciorilor murati din acest an. 40-50 de rabdare mocnita si o aruncare din incheietura razatoarei a un pic de telemea de oi sibiana pe pojghita cartofilor.
Alaturi, acelasi vin alb sec trebuie sa intareasca gustul portiei pregatindu-va cu stoicism pentru urmatoarea experienta culinara.
Iar pentru felul 1 recomand cu caldura o ciorba de dovlecei al carui gust este recomandat de reteta Sabinei.

Pofta buna! :)

1.

01

2.

02

3.

03

4.

05

5.

_IGP0050

Si daca tot venii vorba de toamna :DMultumesc Emi

Zambetul diminetii

1 comment:
Stiati ca primavara este dimineata anului?

1.

_IGP7680

2.

_IGP7686

3.

_IGP7693

Tuesday, September 21

Wednesday, September 15

...

2 comments:
Be as you wish to seem
SocratesRossell Feat. Emma - Dancing With Strangers

_IGP9030 copy (648 x 648)

Ziua Nationala Pasiunilor :D

No comments:
Pe 17 septembrie la ora 17, pasionatii se aduna in Piata Universitatii din Bucuresti pentru a sarbatori Ziua Nationala a Pasiunilor. Vino si tu!

Tuesday, September 14

Despre Jacu Romanesc

1 comment:
Va povesteam in articole anterioare despre acest colt de rai in care mi-am petrecut alaturi de prieteni zile de neuitat. Este unul din cele mai frumoase sate ardelenesti pe care le-am vizitat in plimbarile mele (nu putine) prin Ardeal si va spun cu mana pe inima ca merita sa va opriti macar pentru cateva ore sa priviti ornamentele caselor si sa va imaginati povestile de la geamurile colorate, toate alaturi de oamenii pe care ii intalnesti si inca mai au puterea sa te introduca in atmosfera satului romanesc autentic. Tot ei simbolizeaza omul gospodar care transforma in mod vizibil pozitiv locul in care traieste.

Insa, cei care treceti de ceva vreme pe aici sau pe la Dan prin blog cunoasteti frumoasa poveste a Jacului Romanesc.

Zilele trecute mi s-a recomandat articolul unui domn care scrie pentru Cuvantul liber in care ni se aduce la cunostiinta ca Jacul Romanesc a ajuns "un sat dezradacinat si uitat" dupa cum titlul articolului o sugereaza retoric inca de la inceput.

Eu nu vad un singur motiv pentru care sa abordezi in felul asta o locatie indiferent de statut si oamenii pe care ii intalnesti. Eu de cand ma stiu ma straduiesc sa redau in imagini alaturi de alti oameni sensibili frumusetea unor locuri care pot fi privite altfel, nu mereu prin prisma principiilor afacerilor imobiliare.
Dupa ce am citit articolul stimabilului jurnalist de teren realizez si mai mult ca nu toti oamenii au aceasta deschidere pentru a percepe frumusetea unui sat si a respecta oamenii ce traiesc in el asa cum se cuvine. Dar cu siguranta nu acesta este scopul pentru ca in conditiile in care scazi interesul pentru o zona achizitiile ar putea deveni evident mult mai ieftine.

Bine totusi ca mai suntem, dupa cum spunea si Dan, o mana de oameni care va aratam frumusetea unor locuri "dezradacinate si uitate" precum satul in care am fost primit cu cea mai mare caldura sufleteasca cu putiinta.
Oricum, cine se simte bine numai in hotel de 5 stele cu siguranta va avea probleme cu drumul de 3-4km pietruit, dar foarte accesibil.

Dar cum nu mereu omul sfinteste locul nu e de mirare perceptia unora care se mai si apuca sa tranteasca articole ca la tonomat.


jac 01

Monday, September 13

Sunset @ Silistra (BG)

No comments:

Silistra (Bulgarian: Силистра) is a port city of northeastern Bulgaria, lying on the southern bank of the lower Danube at the country's border with Romania. Silistra is the administrative centre of Silistra Province, one of the important cities of the historical region of Southern Dobrudzha and a major cultural, industrial, transportation and educational center of north-eastern Bulgaria.

1.

01 (968 x 648)

2.

02 (968 x 648)

3.

03 (968 x 648)

4.

04 (968 x 648)

5.

05 (968 x 648)

6.

06 (968 x 648)

7.

07 (931 x 623)

8.

08 (968 x 648)

You can see my last winter's trip @ Silistra here

Wednesday, September 8

Pe Somes in jos

4 comments:
Declinul...

Candva mandria orasului, platforma industriala Nord, care oferea majoritatea locurilor de munca din municipiul Dej a ajuns acum o relicva industriala a epocii de aur.

Platforma care in perioada ei de glorie adapostea nici mai mult, nici mai putin de 3 fabrici in adevaratul sens al cuvantului acum se afla aproape in totalitate in paragina.

1.

IMG_2767

Fotografiile de mai jos nu ilustreaza un platou de filmare pentru un film de groaza, ci decaderea si starea de haos care poate fi gasita la ora actuala in incinta fostei fabrici de fibre artificiale . Fotografiile sunt realizate intr-una din cladirile anexa care tineau de supravegherea si tratarea deversarilor de ape industriale in raul Somes.

2.

IMG_2759

IPL(Intreprinderea de Prelucrare a Lemnului) cunoscuta mai tarziu si sub denumirea de Samus Mex(membra a grupului MobEXpert), care acum se lupta la limita subzistentei(desi e cotata la bursa, eu nu mai stiu prea multi oameni sa lucreze acolo), CCH(combinatul de celuloza si hartie) care tot asa la limita supravietuirii mai are angajati cam la 5% din cati avea in jurul anilor 90-95, si IFA (Intreprinderea de Fibre Artificiale) care a fost falimentata in jurul anilor 1996-2000 cu ajutorul unor baieti destepti si vanduta pe bucati la fier vechi pana in anul 2005 cu profituri de cateva sute de procente fata de pretul de cumparare.

3.

IMG_2763

In cladire erau cateva laboratoare si birouri atat apartinand statiei de epurare cat si cateva ateliere ale personalului care se ocupa cu intretinerea si operarea instalatiilor de depozitare si transport ale acidului sulfuric folosit in productie, aflate in apropiere.

4.

IMG_2758

5.

IMG_2757

6.

IMG_2755

7.

IMG_2760

8.

IMG_2748

9.

IMG_2746

Parca imi aduc aminte acum mai bine de 10 ani cand am lucrat pe aceasta platforma industriala, cum dimineata in jurul orei 06.15 dinspre principalul cartier al orasului dej coborau cam 7 autobuze pline pana la refuz, un convoi care ducea oamenii la munca pe toata intinderea platformei industriale.

10.

IMG_2743

Chiar nu demult am inteles ca firma de transport local doreste sa scoata si ultimul autobuz spre acest loc pe motiv ca acesta nu ar mai fi profitabil..., lasand loc in fiecare dimineata....... unui convoi fantoma ,spre nicaieri.

11.

IMG_2764


Foto: Octavian Brezean
Text: Mihai Iliescu

Tag: Combinatul Dej, Orasul Dej, Municipiul Dej, Dej

Sunday, September 5

Despre paduri

1 comment:
• Padurile acopera 2 procente din suprafata Pamantului si 6 procente din terenurile masa.Initial padurile acopereau de doua ori suprafata pe care o acopera in prezent(Sursa Reteaua de Actiune a Padurii).
• Padurile contin intre 50-90% din speciile terestre. Doar padurile tropicale adapostesc intre 10-50 milioane de specii- peste 50%din speciile de pe planeta.( Sursa Agentia de Investigare a Mediului).

1.

_IGP9940

• Oxigenul de pe intreg Pamantul este produs prin fotosinteza,proces prin care plantele obisnuiesc sa combine apa si dioxid de carbon pentru a crea glucoza(propria lor mancare) si oxigen.

2.

_IGP9952

• Doar 3 copaci plantati in jurul casei, pot micsora facturile de aer conditionat cu pana la 50% si copacii care sunt plantati in fata casei,ca un scut impotriva vantului, poate micsora factura de incalzire cu pana la 30%.
• Copacii produc substante chimice anti-congelare naturale,si astfel pot rezista ,fara sa inghete,la temperaturi de pana la -40 grade Fahrenheit ,la unele specii.

3.

_IGP9949

• Sunt aproximativ 1.6 acri(65 hectare) de padure pe persoana( Sursa: Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura,Evaluarea Resurselor Padurii 2000).

4.

_IGP9970


• Din punct de vedere tehnic, defrisarea apare doar atunci cand terenul acoperit cu copaci este convertit la o alta utilizare si nu este replantat.
• In medie,un copac absoarbe 10 livre(1 livra= aprox. o jumatate kg) de poluanti din aer in fiecare an,incluzand si 4 livre de ozon si 3 de particule.

5.

_IGP9943

• In prezent, pe Pamant,mai exista doar 3 mari paduri:Padurea Amazon din Brazilia si padurile boreale din Rusia si Canada.

Oriana

No comments:
1.

_IGP9801

2.

_IGP9745

3.

_IGP9737

4.

_IGP9748

5.

_IGP9760

6.

_IGP9728

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog