Wednesday, September 8

Pe Somes in jos

Declinul...

Candva mandria orasului, platforma industriala Nord, care oferea majoritatea locurilor de munca din municipiul Dej a ajuns acum o relicva industriala a epocii de aur.

Platforma care in perioada ei de glorie adapostea nici mai mult, nici mai putin de 3 fabrici in adevaratul sens al cuvantului acum se afla aproape in totalitate in paragina.

1.

IMG_2767

Fotografiile de mai jos nu ilustreaza un platou de filmare pentru un film de groaza, ci decaderea si starea de haos care poate fi gasita la ora actuala in incinta fostei fabrici de fibre artificiale . Fotografiile sunt realizate intr-una din cladirile anexa care tineau de supravegherea si tratarea deversarilor de ape industriale in raul Somes.

2.

IMG_2759

IPL(Intreprinderea de Prelucrare a Lemnului) cunoscuta mai tarziu si sub denumirea de Samus Mex(membra a grupului MobEXpert), care acum se lupta la limita subzistentei(desi e cotata la bursa, eu nu mai stiu prea multi oameni sa lucreze acolo), CCH(combinatul de celuloza si hartie) care tot asa la limita supravietuirii mai are angajati cam la 5% din cati avea in jurul anilor 90-95, si IFA (Intreprinderea de Fibre Artificiale) care a fost falimentata in jurul anilor 1996-2000 cu ajutorul unor baieti destepti si vanduta pe bucati la fier vechi pana in anul 2005 cu profituri de cateva sute de procente fata de pretul de cumparare.

3.

IMG_2763

In cladire erau cateva laboratoare si birouri atat apartinand statiei de epurare cat si cateva ateliere ale personalului care se ocupa cu intretinerea si operarea instalatiilor de depozitare si transport ale acidului sulfuric folosit in productie, aflate in apropiere.

4.

IMG_2758

5.

IMG_2757

6.

IMG_2755

7.

IMG_2760

8.

IMG_2748

9.

IMG_2746

Parca imi aduc aminte acum mai bine de 10 ani cand am lucrat pe aceasta platforma industriala, cum dimineata in jurul orei 06.15 dinspre principalul cartier al orasului dej coborau cam 7 autobuze pline pana la refuz, un convoi care ducea oamenii la munca pe toata intinderea platformei industriale.

10.

IMG_2743

Chiar nu demult am inteles ca firma de transport local doreste sa scoata si ultimul autobuz spre acest loc pe motiv ca acesta nu ar mai fi profitabil..., lasand loc in fiecare dimineata....... unui convoi fantoma ,spre nicaieri.

11.

IMG_2764


Foto: Octavian Brezean
Text: Mihai Iliescu

Tag: Combinatul Dej, Orasul Dej, Municipiul Dej, Dej

4 comments:

Irocheez said...

You have some beautiful images here.

Octavian-Andrei Brezean said...

thanks Simo :)

Napocensis said...

Deprimat rau, mai ales ca-mi amitesc inca "in viata" locurile alea!

Catalin Sandu said...

Trist loc....impresionante cadre.

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog