Sunday, January 24

Bisericile evanghelice Bod si Cristian

As fi vrut sa va prezint mai multe cadre din aceste locatii dar dupa cum v-am povestit in articolul anterior accesul in ele a fost imposibil. La biserica din Bod era usa inchisa, la fel si la cea din Cristian, doamna care avea cheia era plecata din locatie. Pacat. Avem multe de aratat si dupa ce ca nu s-a renovat mai nimic stam si cu portzile ferecate. Daca pentru un calator ratacit ca mine nu renteaza sa pui aerul in circulatie, pentru nemtzalaii si polonezii care se pare ca sunt din ce in ce mai indragostiti de tara noastra, oare merita? De ce am mai putea atrage nu mai vorbim.
Apropos, ati fost vreodata la Viscri?

--
Biserica evanghelica din Bod a fost ridicata in sec. XIII ca o bazilica romanica. Dupa mai bine de jumatate de veac, in care a fost si lacas de cult si refugiu pentru comunitatea din Bod, biserica a fost reconstruita in sec. XIX in stil clasic sau neoclasic. Ea poarta hramul Sfintului Nicolae.

Comuna Bod este situata la o distanta de 16 km de Brasov.

1.

IMGP0636 (791 x 530)

2.

IMGP0637 (607 x 906)
--

În centrul comunei Cristian se află biserica fortificată săsească. Corpul basilical iniţial a fost ridicat in stil romanic având insă elemente sculpturale de factură gotică(din care se mai păstrează o rozasă integrală si trei chei de boltă decorate cu bustul lui Isus, un Agnus Dei si o floare de cireş) care demonstreaza prezenta unui atelier de filiaţie cisterciană (adică aflat sub influenta mânăstiri de la Cârţa). Toate aceste elemente imping datarea bisericii vechi catre prima jumatate a secolului al XIV-lea. In prima jumatate a secolului al XIX-lea biserica a fost recladită in stil neoclasic (specific transilvănean) in urma dărâmării partiale, dar şi cu scopul lărgirii, in noua cladire fiind incorporat, pe lângă elemetele decorative menţionate mai sus, şi portalul vestic in stil romanic cât si piatra de mormânt a preotesei Anna May (1631) salvate de la biserica iniţiala. Fortificaţia ce imprejmuieşte biserica a fost construită in prima jumătate a secolului al XV-lea sub forma unei incinte ovale cu opt turnuri si un bastion pe poartă (transformat in secolul al XIX-lea in casa parohiala) dublată de un zid mai jos (zwinger) şi de un şanţ cu apă (astazi acoperit). Pe latura estică a fortificaţiei, in exterior, s-a constuit cimitirul evanghelic (datat 1826). În prezent tot ansamblul se află intr-o bună stare de conservare.

3.

IMGP0648 (906 x 607)

4.

IMGP0650 (876 x 587)

Sursa text: Wikipedia

1 comment:

Lucian (naycool) said...

Frumos... spor in continuare :D

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog