Thursday, May 28

Duminica la Pâclele Mici; Vulcanii noroioşi

6 comments:

Vulcanii noroioşi sunt o rezervaţie botanică şi geologică aflată pe raza comunelor Berca şi Scorţoasa din judeţul Buzău. Fenomenul poate fi observat în două puncte separate, numite Pâclele Mari si Pâclele Mici.

Ei reprezintă formaţiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinaţie cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafaţă apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafaţă şi, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând nişte structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieşit la suprafaţă este rece, deoarece vine din straturile de argilă. [modifică] Flora În preajma vulcanilor noroioşi, solul este sulfuros şi sărăturos, nepropice vegetaţiei obişnuite. Totuşi, anumite specii de plante special adaptate, cum ar fi Nitraria schoberi şi Obione verrucifera găsesc aici un mediu de viaţă propice.

Fenomene similare Se cunosc pe glob în total circa 1.100 de vulcani noroioşi. În Europa sunt foarte puţini vulcani noroioşi pe continent, cum ar fi cei din Azerbaidjan, mai mulţi există însă sub mări, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroioşi din apele Norvegiei, cei din mările Caspică şi Barents. În afara Europei, fenomene similare se pot observa în Siberia, Australia şi insula Trinidad din Caraibe.
O erupţie actuală foarte gravă a unui vulcan noroios, care a avut loc la 29 mai 2006, are loc în estul insulei Java (Indonezia) în localitatea Sidoarjo, situată la 20 km sud de importantul oraş Surabaya. Erupţia s-a intensificat cu timpul, ajungând în noiembrie 2006 până la 125.000 m³ de noroi pe zi.

1.
IMGP9546 (968 x 648)
2.
IMGP9580 (968 x 648)
3.
IMGP9581 (968 x 648)
4.
IMGP9573 (968 x 648)
5.
IMGP9564 (968 x 648)
6.
IMGP9596 (968 x 648)
7.
IMGP9623 (968 x 648)
8.
IMGP9628 (968 x 648)

--
Iar acum calatoria si din alta perspectiva.
Stefan, unul din colegii fotografi, impreuna cu care alcatuiesc majoritatea incursiunilor fotografice.

1

Sursa text info: Wikipedia
Fotografii: Octavian Andrei Brezean

Tuesday, May 26

Aluzie la iluzie

3 comments:
"Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul"
Si un mic exercitiu de interpretare personala.

Luiza:

Prostia. Ultima frontiera. Vidul absolut. Absenta luminii. Ratiune, lipsa, monstrii, alea-alea. Poate cea mai palpabila expresie din limba romana ce vizeaza prostia este “prostul nu e prost destul pana nu e si fudul”. De mica am auzit aceasta expresie, dar doar in urma cu cativa ani am reusit sa descopar realitatea din spatele ei. Cam asta ma apucasem eu sa scriu la cererea Papuashului. Ajung la concluzia ca nu stiu foarte bine ce sa zic. Pentru mine, fudulia e un fel de ruda mai nesimtita a mandriei, sora cu orgoliul si egocentrismul. Nu se manifesta numai la persoane cu un intelect subred. As zice ca are radacini in special in parvenitism. Tot neamul prost s-a vazut la oras, a profitat de inventivitatea nativa si a strans niste banuti. Aici incepe haosul: nimic nu mai este bun, nimic nu se mai ridica la nivelul lor. Pana si vechii prieteni devin o piatra de moara ce ameninta sa striveasca noul lor statut social. De cele mai multe ori, insa, fudulia se pupa cu prostia si rautatea. Din aceasta relatie perversa se nasc oriblitati ce uneori depasesc puterea de anticipare a unui om cu toate tiglele pe casa. Persoane ce s-ar pupa si singure in fund daca ar putea, Gigeii (asa ii numesc pe cei inzestrati cu acele minunate calitati enumerate mai sus), ar face orice sa le dovedeasca celorlalti cat de magnifici sunt ei si cat de neintelesi. Marile mase, aliate impotriva Gigeilor, sunt in fapt o adunatura de idioti, nedemni de atentia mai sus-numitilor. Gigeii, sunt in fapt niste fiinte sensibile, inzestrate cu puterea introspectiei , putere dusa pana la nivel de cult. Nimeni nu are legatura cu absolutul, asa cum au ei. Sunt frumoasi, destepti, unici, au mereu dreptate, si sa te puna mama dracului sa ii contrazici, ca vorba aia: “nu te pune cu prostul ca are mintea odihnita”.

--
Mina:

Nu stiu care-i cel mai inalt, sau cel mai dureros grad la prostiei. Cea mai putin inofensiva, si cel mai des intalnita, e aceea nascuta din ignoranta. Exista si cea pe care o genereaza indiferenta si care la un moment dat doare. Doare, pentru ca dintr-un impuls de moment, sau poate doar pentru ca unii nu stiu sa priveasca dincolo de suprafata, murdaresc putinele puncte luminoase intalnite in calea vietii. Prostia gratuita, aceea care nu poate fi salvata de regrete tardive. Prostia iritanta a cuiva caruia se-ntampla sa-i povestesti ca te duci la o piesa de teatru a lui Samuel Becket si care te-ntreaba – “Si asta cine e? Joaca si el in piesa?” Sau a altcuiva care, in toiul unei discutii intr-un birou oarecare, despre Othello, te intreaba usor revoltat-intrigat – “Si cine-i domnule Desdemona asta de care vorbiti atat?” E vorba de oameni cu studii superioare. De parc-ar avea vreo relevanta astfel de studii. Sau orice fel de studii. E o lume colorata in care domnia-sa, Prostia, isi face de cap nestingherita. Investmantata din cap pana-n picioare in sclipici. Gasindu-si de cele mai multe ori salasul in oameni cu priviri si suflete goale.

--
Raluca:

Nu imi explic prea bine de ce, dar senzatia mea este ca prostii aluneca destul de repede pe langa mine, din fericire! Ori nu ii observ eu indeajuns incat sa imi dau seama ce-i cu ei, ori ii tratez cu indiferenta, odata ce mi-am dat seama, ori sunt mult prea toleranta (asta nu-i tocmai bine)?! Poate la mine functioneaza principiul “Gasim ceea ce cautam”… Nimeni nu cauta sa se ciocneasca de prosti, clar. Ciocnirea cu ei este, totusi, inevitabila, pentru ca prostii sunt o categorie care misuna, nestingheriti de obicei (pentru ca ei nu sunt genul care se simt stingheriti – stinghereala nu apare pe lista caracteristicilor unui prost!) de prezenta celorlalti (ma refer la “prezenta” in sensul de personalitate / caracter / individualitate).
Foarte usor blamam prostia altora, dar “accese de prostie” poate avem cu totii, din cand in cand, in functie de context (poate nu este prostie propriu-zisa, ci mai degraba “absent-mindedness”, “sincopa de judecata”, “alegere neinspirata”, etc. Ar fi mai multe variante posibile, care sa “ne scuze”). Insa un om prost (fie barbat, fie femeie) reuseste sa se distinga din multime fara prea mult efort, in orice situatie. Te izbeste prostia intocmai ca un val. Valul asta stie sa faca, sa “valureasca”, nepasator (nepasare venita din inconstienta, caci prostul nu este constient de propria prostie) fata de restul elementelor din peisaj… Prostia ESTE, pur si simplu. Si fiecare dintre noi este mai mult sau mai putin receptiv fata de ea, mai mult sau mai putin pasator, mai mult sau mai putin revoltat/deranjat de ea, etc., functie de structura noastra interioara, de consistenta/functionalitatea materiei cenusii de fapt, pentru ca aici salasluieste instanta care “taxeaza” prostia, aici este instalat “motorul” care poate face diferenta intre “combustibilii” de diferite calitati.

Prostul face parada cu prostia lui, cu dezinvoltura chiar, pentru ca nu isi da seama ca e prost.
Astfel, in mod firesc, rezulta ca nu exista prosti ne-fuduli! Un zevzec ce persista in aroganta lui este un fel de “imparat al prostilor”. Deci, eu cred ca Ingamfarea se tine scai de Prostie. Sunt inseparabile. --Maria: ...sau Mic tratat despre instinctul de conservare a self-esteem-uluiPentru cei modesti: Da, orgoliul fiecaruia face obiectul unui instinct de conservare invers proportional cu cantitatea a ceea ce are de conservat. Asadar, cu cat sunt mai putine motive de mandrie intr-un om (adica e mai prost), cu atat mai mari sunt sansele ca ele, motivele, sa fie produse isteric, multiplicate fervent si mentinute artificial cu entuziasm. Adica omu' cu pricina sa se creada buricul Pamantului. E logic. E legea firii si e pentru echilibru: lumea ar fi pur si simplu perfecta fara ei, si cum i-am putea aprecia frumusetea daca n-ar avea si partile ei mai putin frumoase?

--
Irina:

Ce legatura exista oare intre mandrie si prostie? Sunt 2 trasaturi interdependente, legate una de cealalta. Un om prost, de obicei isi manifesta gradul absolut al prostiei, atunci cand mai este si mandru de prostia sa. Si totusi, daca am sta sa ne gandim oare cum ar arata un om prost, dar modest, parca ceva nu se potriveste in tabloul unui astfel de individ. La fel cum nici un om inteligent nu poate fi mandru de inteligenta sa. E foarte adevarat ca dimensiunea ego-ului fiecarui individ ii traseaza si gradul de mandrie, determinand si acel sentiment ca ii place cum arata in fata altora cand "se umfla in pene".Oamenii in general sunt modesti sau mandri, prosti sau inteligenti. Cum ar fi sa ne inchipuim ca o stare de mandrie e o dovada de inteligenta? Pare ceva imposibil ca asociere, un paradox, o contradictie. O greseala facuta de un om care totusi la nivel de IQ nu sta chiar rau, catalogata drept prostie, nu poate echivala cu eticheta de "prostie" pentru respectiva persoana. Atata timp cat o constientizeaza, stie sa taca si sa recunoasca ca a gresit (ori nu a avut experienta necesara, ori a reactionat sub impulsul de moment), deja nu se numeste un om prost. Desi, fapta lui e o mare prostie, dar el admite greseala. A sti sa recunosti cand gresesti e o dovada de inteligenta. Cam asta ar fi situatia de mijloc, care nu poate cataloga atat de drastic prostia.Situatia extrema a prostiei, este cea intarita de orgoliu, de mandrie. Un prost, care e mandru de faptele sale, controversate de altii, niciodata nu va fi in stare sa recunoasca greseala. Din contra, va fi mereu pus in situatia sa isi manifeste orgoliul, doar pentru ca traieste cu impresia ca, a da dreptate altora il face mai prost decat ei. E ca si in situatia unui nebun. Nebunul nu va recunoaste niciodata ca e nebun, in schimb va crede intotdeauna ca toti cei din jurul lui sunt nebunii care nu il inteleg.Prostia si intelepciunea niciodata nu vor fi doua trasaturi compatibile. Orgoliul insa va amplifica intotdeauna prostia si va fi exact ceea ce confirma ca "prostul daca nu e fudul, parca nu e prost destul.

--
Ema:

Legat de zicala asta cu " prostul nu e prost destul , pana nu e si fudul", m-am lovit de o chestie, chiar in periplul meu in lumea asta virtuala.Deseori ne exprimam trairile reale sau induse, doar pentru a ne elibera ceva adrenalina, in nici un caz nu-mi pun viata pe catastif, ca un strigat de ajutor.Culmea e ca incep sa curga sfaturile garla, vis- a - vis de ce ai scos la lumina.Si sincer, imi prefer ignoranta, decat sa retraiesc experientele sau fanteziile altora.Ei bine, cand devin reactiva la astfel de initiative, mi se arunca in obraz obtuzitatea, pentru trufia de a nu asculta indicatiile psihologilor sau psihiatrilor de serviciu

--
Alexandra:

De ce merg mana-n mana prostia cu fudulia? Probabil pentru ca un prost nu este in stare sa-si dea seama de penibilitatea comportamentului sau. In fiecare om cred ca zace un sentiment inradacinat de "fudulie", ne cumparam anumite lucruri mai scumpe pentru a ne fi recunoscut un anumit status, insa cei mai putin inzestrati cu inteligenta nu stiu sa faca acest lucru cu subtilitate si au nevoie de ceva cat mai evident (ex: un manelist care isi ia telefon cu mp3 nu poate sa asculte la casti- astfel aratand totusi mai subtil ca are un astfel de telefon- ci trebuie sa incante auzul tuturor din jur, ca sa fie foarte clar). Pe de alta parte, neavand lucruri mai deosebite prin care sa iasa in fata (idei, pareri, cunostinte), prostul trebuie sa epateze si el prin ceva si atunci face apel la lucruri mai palpabile. Si un filozof care isi publica ideile o face pentru a iesi in fata prin acestea, pentru a fi recunoscut. Prostul iese si el in fata, tunandu-si Dacia 1300, pentru ca nu are de ales. Tuturor ne place sa fim admirati, dar cu cat suntem mai inteligenti cu atat descoperim metode mai subtile de a obtine ce ne dorim.

Saturday, May 23

Culori de mai

13 comments:


Si linistea de pe campii.
1.
IMGP9293

2.
IMGP9664

3.
_IGP8320

4.
_IGP8336

5.
_IGP8339

6.
IMGP9258

Hai cu noi la o plimbare

6 comments:
Impreuna cu Dan si fetele pe dealurile Bihorului pentru a asculta linistea.Asculta linistea


ctrl + click pentru a mari

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.

Continuarea aici

Wednesday, May 20

Dimineata de mai

5 comments:
In aceasta dimineata in drum spre servici am facut un popas printe maci. Intotdeauna mi-a placut sa merg diminetile pe camp la fotografiat, imi ofera o liniste unica si detalii simple pe care suntem tentati sa le uitam.
Buna dimineata! :)
ctrl + click pentru a mari
1. 2.
3.
4.

Tuesday, May 19

Amiaza calda

2 comments:
Căci Dumnezeu
Mi-a dat să scriu
Aceste rânduri.
Credeam,
Numai să privesc.
Le public,
Şi poate,
Din umbra unei terase,
Într-o după-amiază
Tăcută, cu soare,
Va trece o pasăre,
Departe,
Ca printr-un parc…
Gândeşte-te atunci
La fastuosul basm.

George Bacovia


Oradea, mai 2009. Revin.

Monday, May 18

Sunetul rotilor de tren

2 comments:


De fiecare data cand ma sui in tren simt o puternica vibratie emotiva. O port de mic si nu i-am cautat niciodata motive sau explicatii.
Dupa ani de zile de rute comune, intamplarea a facut sa formam pentru prima data neplanificat un mic grup de voie buna in trenul de noapte catre Oradea.

Din nou la drum.

ctrl + click pentru a mari


Monday, May 11

Incursiune panonica: 20 de vederi din Budapesta

5 comments:
Budapesta este situată pe pe ambele maluri ale Dunării. În partea de est a Dunării se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafaţă, iar pe partea de vest se află Buda cealaltă treime a oraşului.

Partea Buda este zona de locuit şi de odihnă a capitalei, cu zone economice în nord şi în sud, iar Pesta este centrul administrativ, comercial şi industrial, cu cartiere mari de locuit şi cu mari stabilimente de divertisment. Pe aria budapesteană a Dunării se află trei insule.

Dintre acestea cea mai mare este Insula Csepel din sudul oraşului, partea nordică a acestuia constituind sectorul al XXI-lea, a cărui nume oficial este şi Csepel, exact ca numele insulei. Ca mărime este urmat de Insula Margareta, cu multe bogăţii istorice, iar cea mai mică, ca mărime este Insula Óbudei, zis şi Hajógyári-sziget (Insula şantierului naval). În imediata vecinătate spre nord a zonei admistrative a oraşului este Insula Szentendrei, care ţine până Dunakanyar (Curbura Dunării).

ctrl + click pentru a mari
1.

2.

3.
Funicularul face legatura intre Piata Adam Clark (Castelul Buda) si Podul cu Lanturi (Széchenyi Hid).

Linia a fost inaugurata pe 2 martie 1870. Distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial (alaturi de Podul cu Lanturi) a fost redeschis la data de 4 iunie 1986.

Lungimea totala a traseului este de 95m, iar diferenta de nivel dintre statii este de 51m, avand o inclinatie maxima de 48%. Viteza de exploatare este de 3m/s.
Traseul este servit de 2 vagoane cu capacitate de 24 pasageri / fiecare. Cele doua vagoane au si cate un nume: Margit si Gellert.

4.
5.

6.
Statuia Libertatii
Alaturi de Dealul Castelului se afla Dealul Gellert care ofera cea mai frumoasa panorama asupra orasului. Numele i-a fost dat dupa calugarul Gellert (Gerald) recunoscut pentru propovaduirea crestinismului in Ungaria. Traditia spune ca a fost ferecat intr-un butoi si aruncat in Dunare de pe deal, in timpul insurectiei pag?nilor maghiari impotriva crestinismului, dupa moartea primului rege St. Stephen.


7.
Orasul apelor termale
Ambundenta apelor curative in Budapesta este fara egal. Capitala cu cele mai multe izvoare termale medicale din lume, Budapesta si-a castigat titlul de Orasul Termal in 1934. Din vremea celtilor si a romanilor se foloseau izvoarele cu apa fierbinte din Buda, iar piscinele si baile termale datand dinainte de ocupatia turca sunt inca in uz si astazi. Vechimea lor se vede in arhitectura bailor: bogatia culorilor si formele Art Nouveau. Izvoarele naturale (in total 118 surse diferite) scot la suprafata zilnic 30.000 de metri cubi de apa la temperaturi de 26-70 grade Celsius . Exista acum 24 de bai termale, bai publice, piscine in interior si in exterior, 10 dintre acestea au capacitati medicale speciale si valoare terapeutica.
Cea mai cunoscuta baie este Baia Termala si Piscina Gellert . Actuala cladire a baii este si hotel. Izvorul termal de aici a erupt in 1918 sia fost deschis publicului la 26 septembrie a aceluiasi an. Aici vin in special turisti straini care au probleme reumatismale, pentru fizioterapie si pentru inhalatii. In plus aici se pot face bai de soare pe terasele din jurul piscinelor cu apa termala, destinate exclusiv femeilor. Acestea sunt deschise din aprilie pana spre sfarsitul lui septembrie. Clientii hotelului frecventeaza de obicei si baile termale.
Vinerea si sambata seara se poate inota in piscinele acoperite pana spre miezul noptii.


8.
Parlamentul
Construita la sfarsitul secolului, cladirea Parlamentului a devenit repede un simbol al Budapestei si al panoramei Dunarii. Un edificiu tipic Eclectic, ornamentat cu multe statui mici din piatra, este unul dintre cele mai$decorative structuri ale capitalei. Este una dintre cele mai mari cladiri din lume. Lei din piatra maiestuosi flancheaza intrarea principala, urmata de o scara care duce in Camera Cupolei, unde se tin cele mai elegante receptii. Doua aripi se deschid de aici, pentru cele doua camere al Parlamentului: Camera Superioara si Camera Inferioara.

9.
10.

--
Sursa text: Wikipedia & alte ghiduri locale. Mai multe detalii aici

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog