Sunday, October 4

Miros de calatorie

Discutam cu un om ce l-am cunoscut la un han (unde oprisem buburuza sa imi iau o cafea in drum spre Sighisoara) despre calatoriile pe taramuri romanesti, despre avantaje si dezavantaje, despre asteptari. In 10 minute s-au povestit atat de multe lucruri si am aflat si mai multe incat am condus restul zilei cu o satisfactie cel putin ciudata :) . De ce? pentru ca pentru prima data am discutat cu cineva despre lucrurile care te ajuta sa iti intiparesti mai bine un loc.

Locurile traiesc si prin mirosul lor, miros ce le confera individualitate ca si monumetele lor, ca si lumina sau penumbra in care se scufunda, ca si sunetele si zgomotele care rasuna, iar dupa o perioada te miri ca memoria le pastreaza iar la popas le aduna.

Pomi fructiferi exotici in Grecia, miros de citrice, miros de caprifoi la manastirile de la Meteora, vegetatia ce le inunda curtile e dominata de aroma dulce-mieroasa a florilor atotstapanitoare aici din primavara pana toamna tarziu.

Casele din Tirol emana izul lacul lemnului proaspat taiat cu care austriecii lustruiesc verandele exemplare sufocate de flori superbe.

Bruxelles-ul este invadat seara de mirosul de petunii al ghivecelor de flori de la balcoanele romantice si in Berna (Elvetia) se intampla acelasi lucru numai ca in ritmurile mandolinelor ce strajuiesc strazile inguste si in panta de acolo.

Predealul nostru cel de cu toate zilele miroase mereu a brad si e greu sa desprinzi aceasta imagine de cea a traseelor montane precum Jepii Mici sau Vaii Urzicii de dupa Caraiman. Mirosul Fagarasului cu ale lui sipote de pe Valea Arpasului pana la primavara din Muntii Rodnei, totul miroase a iarba alpina.

Delta Dunarii cu ale ei mirosuri de ape fluviale, intarite de cele ale stufarisului este de nedespartit de farmecul lunecarii pe valurile de apa, in lotca si de zgomotul aripilor pelicanilor sau de sunetul scos de lisitele care isi iau zborul de langa barca.

Sunt muulte alte locuri pe care vi le pot descrie, dar momentan imi aduc cel mai bine aminte de mirosul de lemn vechi al casei din Sighisoara. De mirosul dragostei in spatele perdelutelor cu motive florale, de prieteni si de umezeala la amurg cu trepiedele printre stradutele intortocheate... Noapte buna! :)

_MG_4290 (1092 x 666)

Va urma..

No comments:

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog