Saturday, September 26

Grecia, ziua 6

Aceasta este ultima zi pe care o voi posta din vacanta in Grecia. Din cauza vremii proaste ne-am plimbat prin ploaie, am facut inclusiv baie in piscina pe o mocaneasca ca in povesti, dar nu am nimic important sa va arat din zilele ce au ramas. Asadar sper eu sa recuperez cu acest articol in care va voi povesti in imagini desfasuratorul unei excursii de o zi la manastirile de la Meteora.

Meteora, situata in campia Thesaliei, in apropiere de Kalambaka, intre muntii Koziakas si Antichassia, este unul din cele mai cunoscute centre monahale ale Rasaritului crestin. O adevarata padure de piatra ce izbucneste in mijlocul campiei plaseaza ansamblul monastic intr-un peisaj de o maretie tulburatoare. Meteorele reprezinta cel mai important centru monahal ortodox al grecilor, dupa Sfantul Munte Athos.

1.
IMGP5579

Exista in aceste locuri peste o mie de stanci foarte abrupte si foarte inalte, formate cu saizeci de milioane de ani in urma in asa numita perioada tertiara care, cu manastirile lor seculare in varf, ilustreaza parca simbolic calea dificila, dar frumoasa pe care trebuie sa o urmeze crestinul catre "Preainaltul Domn al boltilor ceresti".

Pentru marturia ei crestina, istorica, arhitectonica, artistica si geografica, Meteora este recunoscuta si ocrotita de UNESCO si de alte organizatii internationale. Prin Legea nr. 2531/11.10.1995 si Hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Greciei, teritoriul Sfintei Meteora a fost proclamat, din octombrie 1995, "loc sfant, imuabil si inviolabil", ceea ce-i asigura protectia si-i garanteaza autenticitatea.

Traseul de la Kalambaka pana la manastiri este fermecator. In dreapta si stanga apar stanci inalte, salbatice. Dupa un parcurs incantator ajungi la Meteora, unul din cele mai frumoase locuri de pe pamant, iar ca fenomen natural, unicul din lume.
Despre aceste locuri, Parintele Ioanichie Balan spunea, oarecum cu o unda de regret, din pricina multimii pelerinilor: "Ce frumoase locuri de nevointa duhovniceasca ofera monahilor Muntele Meteora! Dar cat sunt de asaltate aceste manastiri de turisti din toata lumea! Pentru aceasta multi monahi iubitori de liniste au parasit Meteorele si s-au retras in Muntele Athos, pentru a se putea ruga mai linistiti lui Dumnezeu, ziua si noaptea."

2.
IMGP5583

3.
IMGP5596

4.
IMGP5600

5.
IMGP5624

6.
IMGP5635

7.
IMGP5643

8.
IMGP5655

9.
IMGP5657

10.
IMGP5660

11.
IMGP5718

12.
IMGP5784

Mai multe detalii despre Meteora aici

5 comments:

Lucian (naycool) said...

Cele mai faine!!! M-ai dat pe spate... noroc ca am spatar la scaun ca faceam un accident casnic :D

Cu aceste fotografii chiar m-ai bagat in boala. ;)
...dar asta ai intentionat, de le-ai lasat la urma, o incheiere glorioasa.

Alin Neamtu (insomnia.ro) said...

7 imi place misto

Dan said...

păi da... Brava!
Un iz fin de tămâie şi de aer meteoric răzbate din fotografiile astea excelente...
(ultima fotografie e din Valea Tembi?)

ARIPI DE FLUTURE said...

superbe

Octavian-Andrei Brezean said...

M-am straduit sa redau ceea ce am vazut cu o acuratete cat mai mare si totusi intr-un mod personal.

Sunt niste locuri deosebite, unice iar cand ajungi acolo te trezesti in mijlocul unei explozii de turisti; este dificil sa te concentrezi, sa poti admira minunea in liniste. De asta voi reveni, dar candva in tipul saptamanii, pe la inceput pentru a vizita cu calm zona. Ofera un potential fotografic foarte mare.

Va multumesc voua, pentru aprecieri si incurajari! :)

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog