Wednesday, July 15

Floarea, gargarita si ideologia maselor
Anumite frunze intamplatoare ii reproseaza ei, celei pline de pete negre pe rosul perfid ca a denuntat raul, dar nu a spus ce inseamna binele. I s-a reprosat ca a facut-o pe floare sa poarte galbenul aprins; dupa care sa ii spuna in numele carei ideologii ca ea exista?

Se imagineaza ca acest repros exista totusi si e fundamental: totusi, e usor de adoptat un sistem mai mult sau mai putin automat de gandire. Adica ea zice. Cel putin ca e galbena.
Daca le-as cere unor critici ce o sustin pasiv sa ii defineasca filozofia si rosul perfid ar fi foarte incurcati. Si ei si floarea. Oricum sunt indiferenti, la fel ca si mine in fond. Si totusi gargarita, nu floarea trebuie sa gaseasca solutia pentru sine, pentru ceilalti critici, si mai ales pentru spectatori.

Nu are incredere in intelectualii care, de vreo 30 de ani incoace, nu fac decat sa propage clasicele perfidisme si care nu fac decat sa sustina filosoficeste isteriile colective a caror prada devin, periodic, mase si popoare. Chiar si ea, floarea.

Daca i-ar impune culoarea (desi este o ideologie total fantezista) unor pseudo-ideologisti gata preparata in forma unor formulari clare si la obiect evitand polemicile, e ca si cum ar rosti cuvantul "capitalist", "burgez" sau si tot neamu' se napusteste sa-i ia gatul gazei cu aceeasi prostie si aceeasi orbire fara sa stie in fond ce se afla in spatele injuriei propriu-zisa.

Si asa dragii gargaritei, asa se transforma vorbele _incomod neintelese _ in propriile instrumente ale furiilor personale, dar care in fond nu au nici cea mai mica legatura de sange, suflet si ideologie cu floarea ce sta impasibila cu spatele la soare.

Este absolut ridicol sa gandesti pentru toata lumea si sa dai integii lumi o filozofie automata.
Autorul dramatic formuleaza problemele. E ca ideologia gata facuta care o impiedica pe floare, pe galbejita sa hotarasca in ce directie se intoarce.

Ea, gargarita, se fereste sa dea solutii. Se fereste pentru ca ar putea deveni un sistem de lozinci putand sa duca la alta lansare, alta inovatie, alt moment penibil.

1.

IMGP1939 (968 x 648)

2.

IMGP1967 (648 x 968)


About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog