Monday, May 11

Incursiune panonica: 20 de vederi din Budapesta

Budapesta este situată pe pe ambele maluri ale Dunării. În partea de est a Dunării se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafaţă, iar pe partea de vest se află Buda cealaltă treime a oraşului.

Partea Buda este zona de locuit şi de odihnă a capitalei, cu zone economice în nord şi în sud, iar Pesta este centrul administrativ, comercial şi industrial, cu cartiere mari de locuit şi cu mari stabilimente de divertisment. Pe aria budapesteană a Dunării se află trei insule.

Dintre acestea cea mai mare este Insula Csepel din sudul oraşului, partea nordică a acestuia constituind sectorul al XXI-lea, a cărui nume oficial este şi Csepel, exact ca numele insulei. Ca mărime este urmat de Insula Margareta, cu multe bogăţii istorice, iar cea mai mică, ca mărime este Insula Óbudei, zis şi Hajógyári-sziget (Insula şantierului naval). În imediata vecinătate spre nord a zonei admistrative a oraşului este Insula Szentendrei, care ţine până Dunakanyar (Curbura Dunării).

ctrl + click pentru a mari
1.

2.

3.
Funicularul face legatura intre Piata Adam Clark (Castelul Buda) si Podul cu Lanturi (Széchenyi Hid).

Linia a fost inaugurata pe 2 martie 1870. Distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial (alaturi de Podul cu Lanturi) a fost redeschis la data de 4 iunie 1986.

Lungimea totala a traseului este de 95m, iar diferenta de nivel dintre statii este de 51m, avand o inclinatie maxima de 48%. Viteza de exploatare este de 3m/s.
Traseul este servit de 2 vagoane cu capacitate de 24 pasageri / fiecare. Cele doua vagoane au si cate un nume: Margit si Gellert.

4.
5.

6.
Statuia Libertatii
Alaturi de Dealul Castelului se afla Dealul Gellert care ofera cea mai frumoasa panorama asupra orasului. Numele i-a fost dat dupa calugarul Gellert (Gerald) recunoscut pentru propovaduirea crestinismului in Ungaria. Traditia spune ca a fost ferecat intr-un butoi si aruncat in Dunare de pe deal, in timpul insurectiei pag?nilor maghiari impotriva crestinismului, dupa moartea primului rege St. Stephen.


7.
Orasul apelor termale
Ambundenta apelor curative in Budapesta este fara egal. Capitala cu cele mai multe izvoare termale medicale din lume, Budapesta si-a castigat titlul de Orasul Termal in 1934. Din vremea celtilor si a romanilor se foloseau izvoarele cu apa fierbinte din Buda, iar piscinele si baile termale datand dinainte de ocupatia turca sunt inca in uz si astazi. Vechimea lor se vede in arhitectura bailor: bogatia culorilor si formele Art Nouveau. Izvoarele naturale (in total 118 surse diferite) scot la suprafata zilnic 30.000 de metri cubi de apa la temperaturi de 26-70 grade Celsius . Exista acum 24 de bai termale, bai publice, piscine in interior si in exterior, 10 dintre acestea au capacitati medicale speciale si valoare terapeutica.
Cea mai cunoscuta baie este Baia Termala si Piscina Gellert . Actuala cladire a baii este si hotel. Izvorul termal de aici a erupt in 1918 sia fost deschis publicului la 26 septembrie a aceluiasi an. Aici vin in special turisti straini care au probleme reumatismale, pentru fizioterapie si pentru inhalatii. In plus aici se pot face bai de soare pe terasele din jurul piscinelor cu apa termala, destinate exclusiv femeilor. Acestea sunt deschise din aprilie pana spre sfarsitul lui septembrie. Clientii hotelului frecventeaza de obicei si baile termale.
Vinerea si sambata seara se poate inota in piscinele acoperite pana spre miezul noptii.


8.
Parlamentul
Construita la sfarsitul secolului, cladirea Parlamentului a devenit repede un simbol al Budapestei si al panoramei Dunarii. Un edificiu tipic Eclectic, ornamentat cu multe statui mici din piatra, este unul dintre cele mai$decorative structuri ale capitalei. Este una dintre cele mai mari cladiri din lume. Lei din piatra maiestuosi flancheaza intrarea principala, urmata de o scara care duce in Camera Cupolei, unde se tin cele mai elegante receptii. Doua aripi se deschid de aici, pentru cele doua camere al Parlamentului: Camera Superioara si Camera Inferioara.

9.
10.

--
Sursa text: Wikipedia & alte ghiduri locale. Mai multe detalii aici

5 comments:

Dan said...

Noa,jó reggelt! Apăi domnu dragă... fain ai mai tras în chip capitala României :)

Lucian (naycool) said...

Faina tare plimbarea prin strainataturi :D ..... 2 si 7 sunt preferatele mele (foarte frumoase) !

ARIPI DE FLUTURE said...

superbe

Anonymous said...

tot cu pentax-ul ala super le-ai tras si pe astea? parca ar fi culori de canon nu de pentax; sau poate gresesc...

Octavian-Andrei Brezean said...

Cu Pentax sunt facute, cromatica si culorile pot sa te induca in eroarea teoriei brandurilor si din cauza postprocesarii.

Multumesc de comentariu, te mai astept, dar as prefera data viitoare sa te semnezi :)

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog