Tuesday, March 31

Castelul Bánffy, Bontida (Cj)

Castelul Bánffy de la Bonţida, alias "Versailles-ul Transilvaniei" este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonţida, judeţul Cluj.

ctrl + click pentru a mari


Domeniul de la Bonţida a fost donat familiei Bánffy de către regele Sigismund de Luxemburg în anul 1387. Se bănuieşte că pe acest loc a existat o reşedinţă nobiliară încă din secolul XIV, iar construcţia la castel a început în 1437, când baronul Banffy a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-şi ridica o cetate, şi a fost finalizată în 1543.


Prima atestare documentare a castelului datează însă din secolul XVII, când, potrivit unui raport militar (1680), exista un sistem de fortificaţii care înconjura conacul. Stilurile cele mai vizibile în structura ansamblului sunt cel renascentist şi cel baroc. Denes Bánffy (1638-1674), comite de Dăbâca şi Cluj şi consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I a fost cel care a iniţiat construcţia ansamblului la aceste dimensiuni, sub controlul arhitectului italian Agostino Serena.


Această primă clădire a fost proiectată ca un ansamblu fortificat, cu bastioane în cele 4 colţuri, un turn înalt la intrare şi o grădină dispusă în sudul ansamblului. Moştenitorul său, Denes Bánffy II a iniţiat recontrucţia castelului, începând din 1745 în stil baroc austriac, după planurile arhitectului vienez Joseph Emmanuel Fischer von Erlach.


În primă fază reconstrucţia s-a concentrat asupra curţii de onoare din faţa clădirii porţii, inspirându-se din arhitectura barocă vieneză au fost create noi clădiri: manejul, grajdul, remiza şi locuinţele servitorilor. Tot el a dat o nouă formă castelului, sub forma a două aripi aşezate în poziţia literei U. Acum va fi creat şi parcul de egrement de pe malul Someşului (proiectat de Johann Christian Erass), în acelaşi stil baroc, cu alei, lac, statui şi fântâni artezieneUrmătorul descendent Bánffy, József Bánffy, va demola în 1820 turnul de poartă, din materialul rezultat fiind ridicată o moară de apă, pusă la dispoziţia sătenilor. Tot la dispoziţia sa, în 1850 arhitectul Antal Kagerbauer a ridicat o nouă aripă a clădirii, perpendicular pe latura sudică a incintei castelului, totodată remodelând parcul prin redefinirea formelor sobre baroce cu altele mai libere, romantice, specific englezeşti.

Tot în secolul XVII sculptorul Johann Nachtigall a transpus "Metamorfoza" de Ovidiu în grandioase statui de piatră care decorau poarta. În anul 1944, trupele germane i-au evacuat pe proprietari, pentru a folosi castelul ca spital militar. Imobilul a fost serios afectat la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, când trupele germane aflate în retragere, au atacat, jefuit şi incendiat întreg ansamblul. A fost distrus întreg mobilierul, pinacoteca, bine-cunoscuta galerie de portrete şi biblioteca. Baronul Nicolae (Miklós) Bánffy, proprietarul castelului la acel moment şi ultimul proprietar al castelului, iniţiase o negociere a Ungariei cu România pentru ca ambele state să schimbe tabăra şi să întoarcă armele împotriva Germaniei, devastarea castelului se presupune a fi o acţiune de vendetă a guvernului german la adresa baronului. O parte din statuile parcul baroc de odinioară sunt păstrate la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca.


Perioada comunistă: Într-o latură încă funcţională a castelului a fost instalată în anii 1950 Cooperativa Agricolă de Producţie ("C.A.P.") Bonţida. Naţionalizarea şi lipsa oricărei întreţineri a clădirilor şi parcului au dus la degradarea gravă a castelului. Sătenii au folosit cărămizile castelului drept material de construcţie. Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a reuşit să salveze statuile din parcul odinioară baroc, depozitându-le în cadrul instituţiei (secţia donaţii, str. I. C. Brătianu), unde se găsesc şi astăzi. În perioada anilor 60 Direcţia Monumentelor Istorice a încercat reabilitarea castelului, dar din lipsă de fonduri nu a putut efectua nici o acţiune concretă în acest sens. Castelul a fost folosit mai departe ca depozit de materiale de construcţii, iar parcul a devenit treptat în păşune, copacii devenind lemn de foc.


Perioada postcomunistă: După căderea regimului comunist a început restaurarea ansamblului în 1999. Decisivă în acest sens a fost acordul semnat de Ministerul Culturii si Cultelor din România, "Institute of Historic Building Conservation" din Marea Britanie şi Oficiul pentru Protecţia Patrimoniului Cultural din Ungaria. Lucrările de restaurare s-a făcut sub înaltul patronaj al Prinţului Charles de Wales, care a vizitat în mai multe rânduri şantierul şi au fost premiate cu premiul "Europa Nostra" de către Uniunea Europeană În 2008 Principesa Margareta şi-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului construit la Bonţida.

Sursa text: Wikipedia & alte ghiduri.

18 comments:

Andor Marton said...

Mi-a placut combinatia ... poze bune (mai ales cele alb negru mi-au placut) si un pic de istorie. Foarte educativ. Parca la primele 2 poze cerul are o nuanta usor nenaturala ... in rest bun material.

Octavian-Andrei Brezean said...

multumesc andy, te mai astept :)

irocheez said...

uimitor loc, tocmai ca cerul contribuie mult in compozitia fotografiei, chiar daca arata un pic ciudat. nice shots!

Ralucitos said...

Ideea de VESTIGIU imi da intotdeauna o stare speciala. Fie ca sunt ruine, fie obiecte vechi (antichitati), fie ca e un text presarat cu arhaisme, orice lucru incarcat cu oaresicare istorie ma transforma sufleteste. Transformarea se petrece instantaneu, dar culmea este ca si persista, fara ca eu sa pot controla cumva. Explicatia?! E unul din cazurile cand se trezesc in mine admiratie, curiozitate, imaginatie, grandoare, compasiune, nostalgie, neputinta, regret, atat de subtil si totodata riguros intretesute... Felicitari pentru calitatea fotografiilor si pentru caracterul jurnalistico-memorialistic al postarii ;-)

Octavian-Andrei Brezean said...

irocheez, ralicitos, va multumesc pentru vizita si cuvintele frumoase :)

Lucian (naycool) said...

Interesant documentar: foto reusite si informatie istorica! Felicitari!!!.... si mai astept de astea.

P.S. pacat ca asemenea obiective se afla in Romania si ajung in asemenea hal..... n-ai cu cine...!!! :(

FolkFan said...

Superb, e una din cele mai bune si mai interesante postari ale tale! Mi-ai deschis apetitul de Transilvania medievala :D

Andreea Raicu said...

imi place ce vad aici. mi-ar f placut sa vad mai multe fotografii cu castelul in care merita sa faci sedinte foto in toata regula, desi imi dau seama ca pe undeva s-ar repeta perspectivele (tu sti mai bine :P ), dar daca tot e documentar, de ce nu?
nota 10, oricum :)

Octavian-Andrei Brezean said...

@ lucian: nu exista moment in care sa nu iti aduci aminte ca traiesti in romania..

@ andrei: putem pune la punct un plan pentru o abordare fotografica a transilvaniei medievale;

@ andreea: totul tine de perceptie, desi daca nu incerci nimic nu reusesti nimic dupa cum suna aroganta francezilor;

ma simt ca la megastar cu nota aia, dar apreciez ca ai lasat de la tine :))

Adrian Despot said...

Wow!
DEci daaa, si eu cred ca este unul din cele mai complete materiale ..desi n-am rasfoit chiar toate paginile blogului tau.
Vad ca Andreea colega mea de la Megastar a apreciat ca meriti un 10.

Eu iti dau un 9. :D

(Hei, chiar nu auzisem de acel castel, tnks!!)

Dan said...

Da... Bontida a fost o incheiere perfecta a peregrinarii fotografice... o vreme splendida... o ultima oaza inaintea revenirii la cele lumesti si urbane, dupa aproape o saptamana de haladuit fotografic prin Maramu' alaturi de o trupa faina...
cat despre o abordare fotografica a Transilvaniei medievale, uau.. e ceva de umblat, de vazut si de fotografiat... ambitios proiect :)

Octavian-Andrei Brezean said...

multzam Joju-le (Despot) de comentariu, dar data viitoare o sa te rog sa te semnezi corespunzator sau sa faci un dans din buric ;)

ma bucur ca va place, pe viitor ma voi stradui pentru un 11, asta ca sa am 10-le asigurat :D

Sabina said...

ce norocos esti pentru ca reusesti sa calatoresti atat de mult si ai ocazia sa vizitezi atatea locuri minunate. :) Super pozeeeeele!

Octavian-Andrei Brezean said...

si inca cate locuri si cati oameni mai sunt de aflat, hihi
multumesc Sabina :)

ogarafgan said...

bai brezean, excelente foto, chiar ar mere de postere mari cat un perete de camera, sa bagi o bucatica de cer albastru la tine-n casa si sa-ti clatesti ochii obositi cand ii ridici din calculator!
felicitari din toata imina si de la mine :)

ARIPI DE FLUTURE said...

frumos pe acolo

georgiana ologeanu said...

superb articol ... se ajunge greu acolo ?

Octavian-Andrei Brezean said...

nu Georgiana, dinspre Cluj, la aprox 40 km in drumul spre Dej faci stanga spre Bontida. Mergi aprox 8 km si ai ajuns la poarta castelului. Localnicii te vor indruma cu draga inima :)

Multumesc, te mai astept! :)

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog