Tuesday, December 2

Alt nou, alt vechi de data asta pe perechi

De ce nu am mers la vot? Nu m-am gandit la un motiv anume, dar intr-un fel pentru ca a fost modul meu de a sanctiona pe cei care doresc sa ma/ne reprezinte. De parca ii doare undeva. Corect, nici pe mine.
Pentru ca cei care m-ar judeca ca am o atitudine nepotrivita nu se gandesc in ce penibil ne aflam cand trebuie sa votam cu raul_cel_mai_putin_rau_dintre_rai.
Pentru ca eu consider asta un respect fata de restul celor din jurul meu spre deosebire de marea majoritatate care voteaza gandindu-se numai la interesul personal nu la un viitor al generatiei tinere al celor care au potentialul de a schimba ceva in viitor. Pe cel care voteaza pentru 3 mititei credeti ca il intereseaza de cei din jurul lui sau de copiii lui? Nu e vorba ca ma compar cu mentalitatea unui inconstient, dar votul lui are exact aceeasi valoare cu al meu si cu al unuia care este mai bine ca oricine informat despre de ceea ce voteaza.

Majoritatea care voteaza au de ales intre rele ca deobicei sau traiesc cu impresia ca nu vor fi la fel de mult furati ca pana acum. Sau un motiv mai grav ce refuz sa il comentez, dovada sta cat de mult se inroseste tara asta de la revolutie incoa' . Ori suntem inconstienti, ori vorba lui Doru avem memorie foarte scurta.

Iata ca se nazare un destept dintre toti si ma intreaba de ce nu plec din tara sau de ce comentez atat timp cat nu am fost la vot. Incerc sa nu reactionez ca o veritabila Lama si sa ii explic ca am doar varsta asta si timp de plecat e berechet si de sperat la fel, tu alegi cum sa iti valorifici timpul. Citesti inca 18 ani de acum libertatea in metrou si faci politica de maidan sau deschizi ochii, tragi o linie si vezi daca merita sa iti bati capul cu asta in timp ce sculptezi in sapunul stapanilor. Oricum o dai este un timp pierdut si e clar ca trebuie sa investesti in tine, in scoala, activitati, in pasiuni, in idei, in carti decat sa te uiti la exit poll-uri.

Altfel vei ajunge sa faci parte din mase. Vei sta la aceleasi cozi vesnice ale mediocritatii, te vei grabi sa vii din vacanta duminica mai devreme ca sa ajungi sa dai cu stampila de vot, vei vrea sa votezi ca sa schimbi ceva, viata ta personala va avea de suferit.
Te simti bine cand un partid vine in campanie reprezentat de aceeasi oameni urmariti de incompetentii de la anticoruptie? Te simti bine sa vezi aceleasi sloganuri de doi lei cateodata de la unii care ii vezi pentru prima data la fata? Nu ma intereseaza sa ii aud ce vor face 100 de ani de acum in colo.

O sa ma intereseze in momentul in care o sa avem o universitate in topul 500 din lume, cand in ea voi avea profesori competenti nu batrani uitati de soarta pe salarii de 60 de milioane cel putin, la care mergi la ore doar pentru a copia cursul proiectat de pe tabla; cand cineva va fi interesat de potentialul meu, al colegilor care avem tot timpul in fata pentru a face lucrurile diferit, de calitate si din pasiune pentru ceea ce am ales ca meserie.
Nu ma intereseaza ca vine rectorul nostru roshu de partid sa imi spuna dupa 5 ani de facultate va restructura si reforma tot sistemul universitar de acolo, ca va dota facultatile cu echipamente pentru laboratoare..etc, cand oamenii cu care vrea sa faca asta peste 50% au deficiente mari de comunicare, mentalitate si adaptare. Nu ma intereseaza sa devin un robot naiv.

Pana la urma pe cine sa aleg? Cine si ce au facut pentru mine, pentru familia mea, pentru batranii din ea sau pentru cei ca mine? Pentru cei care au sansa unui viitor mai bun, pentru cei care au alergat intre facultate si servici minim 8 ore pe zi pentru a trai in conditii decente, pentru colegii mei veniti din alte orase sa aiba parte de un invatamant chipurile mai calitativ?

NU. Mersi pentru interesul acordat, pentru taxele examenelor, pentru locuri mai bune in camine, pentru abonamente ratb decontate la al cailor paste, pentru ca tineti in comiisile de reprezentare ale studentilor aceeasi oameni care se presupune ca sunt colegi cu noi dar nu i-am vazut in veci la fata, pentru tot si toate, eu am terminat si treaba inca nu s-a schimbat.

Iar la intrebarea clasica ca de ce comentez atat timp cat nu m-am dus la vot nu pot raspunde decat ca din tara vor pleca si ultimii specialisti, sefi de promotii, studenti competenti si absolventi cu perspectiva si nu vor ramane decat cei interesati sa voteze. Cei care ii tin cu un picior in groapa pe oamenii ce constituie o ultima sansa.

Master, specializare, loc de munca in strainatate. Care sa fie motivul pentru care un absolvent nu ar aspira la asa ceva?
- promisiunile premierului galben privitor la invatamant (asta dupa ce spune ca nivelul de confort in camin este la nivelul celor din campusurile europene si filmeaza in caminul de la Romano-Americana - facultate particulara) ?
-promisiunile rectorului rosu care nu a fost capabil in atatia ani sa creeze o infrastructura de comunicatii (culmea nici in facultatiile de profil), sa aduca echipamentele si materia din laboratoare la zi si sa creasca competenta profesorilor de specialitate?
-promisiunile portocalii (care?)
-promisiunile altora?

sa fim seriosi, pac-pac,
Parazitii - de ziua ta

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog