Tuesday, October 7

Credinta in tine

Dupa cateva mii de fotografii facute intr-o sumedenie de locuri alaturi de tot atatia oameni, realizez ca pentru a cunoaste o persoana trebuie sa-i cunosti principalele puncte ce il caracterizeaza. De la atitudinea lui vis-a-vis de societate, comportament, educatie si stilul de reactie in diverse situatii ce poate trage marile linii ale caracterului trebuie sa iei parte la toate pentru a iti face o parere. Una fara alta nu se poate cum nici chibritul fara cutie nu se aprinde, restul sunt mai mult sau mai putin impresii.

Observ in ultimul timp tot mai multi oameni ce se refugiaza si pun totul in seama religiei. Este exact acelasi unghi nul de perspectiva ce il confera si ateismul iar orice raport adus in conformitate cu o asemenea doctrina are toate sansele sa nu devina mai mult decat un punct slab, o conotatie sau un altfel de raport negativ. Important nu este ca cineva sa aiba o religie important este cum gandeste vis-a-vis de ea indiferent de natura si mai ales in cazul ateilor, de ce nu au nevoie de ea. Importanta e credinta.

De la inundatii pana la bani, totul este mana lui Dumnezeu, sau indiferent ce se intampla, El nu exista. Ipoteze.

Posibil, dar cine poate sa zica mai bine, sau cine poate sa justifice cu vreun argument obiectiv teoriile? Totul e relativ, ca si caracterul nostru si nimic nu se masoara prin religie, ea este optionala si e pentru cei ce au nevoie de ea. Credinta in schimb nu este nici pe deoparte pentru oameni slabi, ea este pentru cei ce au capacitatea de a o purta in suflet si in minte si nu se mosteneste.
In vremurile noastre religia este vazuta de multi ca pe o bataie de cap pentru oameni care vor sa fie complicati cand de fapt sunt monosilabici si nu se raporteaza la normalitatea invocata de atei sau extrema cealalta cei ce isi tarasc genunchii prin foc aducand tribute vreunui Sfant.

Poti fi bun, intelept, de caracter si poti alege sa nu fi religios. Sunt un milion de personalitati si un milion de moduri de a dobandi cunoastere. Religia este numai unul din aceste moduri scrisa in milionul de carti de istorie. Modul tau nu este si al meu, eu aleg sa fac un lucru, nu inseamna ca este gresit sau bun, nici macar nu trebuie sa intereseze pe cineva ce alegi tu sa faci pentru tine, cu atat mai mult sa isi permita sa critice.

Dar credinta poate solicita sensibilitatea individului, pasiuni, educatie. Desi acel tot se rezuma la alegere, intai el se naste si se materializeaza prin educatie, pentru ca educatia in sine finiseaza eventuale trasaturi de caracter.

Acolo unde ea nu exista nici macar nu poti incepe dezbaterea unui punct de vedere pentru ca totul se va termina cu o parere subiectiva si preconceputa. Tendinta de generalizare ramane doar trasatura celor fara educatie si simpli in gandire. Si aici toata responsabilitatea revine familiei.
Familia ce nu a acordat sansa unei alegeri copilului si l-au indoctrinat cu fel si fel de preconceptii raportate la vecini, rude si prieteni a caror lipsa de educatie a nascut frica de nota discordanta. si judecata. Este mai simplu si mai la indemana, dar din fericire lumea asta a evoluat cu reformatori si oameni ce au acceptat, materializat corect schimbarea si au avut credinta intr-un viitor succes.

Explica-i copilului tau de ce are nevoie de credinta, dar nu il constrange sa fie religios. Este posibil sa nu devina nimeni altul decat omul care va incerca sa iti explice ca Dumnezeu este totul, sau dimpotriva, omul care iti va spune foarte impacat ca El este doar un mit.

ctrl + click pentru a mariComentariile sunt blocate pentru acest articol. Doresc sa nu mutam discutii si polemici vechi de zeci de ani intr-un loc pe care eu incerc sa il feresc de astfel de lucruri.
Imi cer scuze fata de cei ce au avut ceva de spus deja, comentariile voastre exista si le voi reciti din timp in timp.
Va multumesc pentru vizita si interes.

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog