Wednesday, July 2

Strasbourg, FR

ctrl + click pentru a mari


Strasbourg (Strossburi sau Schdroosburi în alsaţiană, Straßenburg sau Strassenburg în germană, scris şi Strasburg în limba română) este un oraş în Franţa, prefectura departamentului Bas-Rhin capitala regiunii Alsacia. Are o populaţie de peste 360.000 locuitori şi se află pe malul stâng al fluviului Rin şi este traversat de un afluent al acestuia, Ill. Strasbourg este sediul Parlamentului European.

În antichitate cunoscut sub numele de Argentoratum, a fost locuit de gali, apoi a devenit o cetate, în timpul epocii romane. Oraşul suferă invaziile barbare (alamani, apoi franci in secolul al V-lea) şi îşi primeşte numele actual sub ocupaţia francilor. De numele oraşului este legat primul document al limbii franceze (încă puţin distinctă de latină), un angajament dintre doi nepoţi ai lui Carol cel Mare, contra fratelui lor, cunoscut sub numele de Jurămintele de la Strasbourg.

Este încorporat în anul 870 ca oraş episcopal în Sfântul Imperiu Roman, până în secolul al XIV-lea, când devine oraş liber imperial. În urma păcii de la Westphalia, în 1648, oraşul a fost anexat la regatul Franţei. În 1792, Rouget de Lisle a compus la Strasbourg, "Cântecul de război al armatei de pe Rin", cunoscut apoi sub numele "La Marseillaise", imnul francez. În anul 1870, dupa un asediu de 7 săptămâni, oraşul este ocupat de Germania şi va rămâne sub dominaţia şi influenţa germană până la sfârşitul Primului Război Mondial. Re-anexat la Germania în anul 1940 şi din nou revenit la Franţa, în perioada postbelică, Strasbourg a devenit un centru important al Europei. Numeroase instituţii europene sunt reunite aici: Consiliul Europei, Parlamentul European, Comisia şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Comisia Centrală a Navigaţiei pe Rin, Fundaţia Europeană pentru Ştiinţă, Institutul International pentru Drepturile Omului.

De asemenea, Strasbourgul este sediul Şcolii Naţionale de Administraţie (ENA) a Franţei.

„Grande île Strasbourg” a fost înscrisă în anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.


--
Pentax K100D + SMC DA 18-55mm

2 comments:

aurel said...

God damn it. Superb oras, foarte frumoasa fotografia. Sper ca intr-o zi sa ajung si eu acolo. Parca totusi imi da senzatia ca nu e orizontala.

Octavian Andrei Brezean said...

da, este un oras interesant, dar influenta germana este acolo la tot pasul si se simte. de la denumiri pana la arhitectura, cu toate astea esti in alsacia, de franta. un oras linistit si deosebit de frumos, incarcat cu istorie.
multumesc pentru comentariu, te mai astept :)

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog