Tuesday, June 10

Despre putere

Astazi mi-am adus aminte de discutiile, conflictele care le-am avut in decursul timpului. Daca va este greu sa va aduceti aminte incercati sa o faceti in raport cu prietenii si oamenii care i-ati pierdut pe drum, sau cum ati ajuns in ipostaza nefericita de a nu va mai saluta cu altii pe strada.
Mereu a fost vorba de cat de repede cedezi, ce trebuie sa miste acea coarda sa se declanseze valul de replici care in cateva minute depasesc echilibrul constructivitatii chiar si al reprosurilor si trec in sfera punctelor la fileu, momentul in care furia incepe sa-ti traseze echilibrul.
Brusc cele mai stupide intampalri si pretexte devin cauzele unui razboi inchipuit al personalitatiilor in care deja sufletul nu mai ia parte. El ramane sarmanul privind descurajat si nu poate deact sa accepte si sa mearga mai departe prin furie, manie si lipsa de maturitate.
Asadar se ajunge intr-un final la o separare pe viata intre doi oameni. Ei se transforma in cautatori de deznodaminte, sa se lamenteze intr-un gand sfasietor dar lipsit de vinovatie si in permanenta amanat de aceasta.

Ma deranjeaza mai mult incruntarea prietenilor replica la incruntarea mea, replica la incruntarea unora in jurul meu. Nu stiu. Poate.
Aceast pacatos gand de a avea dreptate asa cum ai fi crezut tu ca trebuie sa sune corectitudinea, poate umilitoare, il va ajuta pe altul sa obtina mai multe atacuri la gioale decat daca ai fi pastrat o atitudine neutra cu un zambet fals pe buze.
Dar este firesc, in lipsa relaxarii un om va atrage frustrare, apasare, incrancenare. O simpla privire, o simpla gluma ii pot dinamita un lant de reactii poate nedorite nici de el cu care va defila mandru predinzand ca reprezinta normalitatea...fara cauze indubitabile. Care este.

Sau nu. Puterea omuui se afla in zambet. Chiar si cand este ironic, iresponsabil sau total fals.
Ganditi-va de ce.

Pentru ca e mai simplu sa te enervezi decat sa razi. Este vorba de cei ce locuiesc in tine, in acea personalitate. Forte pozitive si negative. Recomand o terapie cu ras, zambete in fata oglinzii, poate ar trebui sa incerci sa faci o surpriza celor pe care nu ii placi. Fa-le un cadou, un gest.

Atunci cand te intalnesti cu o persona cu care ai terminat o relatie in trecut si ai siguranta ca orice tentativa de impacare se va lasa cu nervi consumati si ura in pahar cu venin scuipat intre ochi surprinde-o si deschide-i larg bratele, da noroc ferm si zambind, traieste o bucurie intruchipata de scurta durata la revedere, afiseaza-i un pacificator zambet. Va face cat o mie de cuvinte ce sa exprime detasare, diplomatie si dorinta de a incheia acea strangere de mana cu nimic mai mult decat a fost inainte, dar intr-un mod la care nu se astepta. Va fi o lectie pentru el/ea legata de putere, mod de manipulare al fortelor interioare in avantajul unei relaxari de care probabil el/ea nu dispune.
Sau poate fi interpretata ca nimic mai mult decat o forma superioara de aparare dar cu atat mai bine. Puterea de a intelege simplitatea lucrurilor si greutatea cuvintelor il arunca intr-un joc infinit de subtil in care nimeni nu pierde nimic dar totusi va fi inferior.

Cand nu faci nimic pentru a iti tine prietenii langa tine, nu te mai motiveaza nimic sa eviti sa atragi discutii, cand deja majoritatea lucrurilor mai mult graviteaza in jurul tau decat plutesti tu pe axa timpului ce trece pe langa tine si ai uitat cand trebuie sa zambesti, atunci ai uitat ca doar oamenii puternici o fac. Vra' sa zica sa zambeasca.

ctrl + click pentru a mari


--
Pentax K100D + Pentax Smc DA 18-55mm

6 comments:

ogarafgan said...

Place tare mult poza :) .... si literatura, dar ... care din noi poate fi Isus? iti spun eu ca nimeni
... a fost unul singur!

Mihai said...

Si mie imi place poza, cat depre Iisus mai discutam...
Fiecare facem greseli in relatiile cu apropiatii, pentru mine prieteni sunt cei care raman dupa recunoasterea lor.

Octavian Andrei Brezean said...

ca este dulce sau acru, zambetul va fi in permanenta o forma puternica de comunicare.

intre isus si un echilibru la care se aspira exista siguranta, stapanire de sine.

multumesc pentru vizita si comentarii

Teapot said...

si eu cunosc zambetul Emiliei... hei, cat de mica e lumea? e mica-mica.

catiusha said...

emilushhh...small world indeed.stii cum e, daca vezi ce e in jur si tot zambesti, esti un mic dumnezeu

danushka said...

"Puterea omului se afla in zambet. Chiar si cand este ironic, iresponsabil sau total fals." singurele momente cand ma simt intr-adevar "dezarmata"... intristata... sunt atunci cand citesc pe chipul unui om un zambet ironic, iresponsabil sau... total fals... e ca si cum toate clipele frumoase traite cu omul respectiv se spulbera...

About me

My photo
"A ship in port is safe, but that's not what ships are built for." – Grace Murray Hopper

Archive

Search This Blog